Rouw in vele gedaantes
Iedereen heeft te maken met rouw, in verschillende vormen. De meest bekende vorm is de rouw die je voelt wanneer iemand uit je (directe) omgeving overlijdt. De tijd staat stil, de aarde verschuift, je komt in een bubbel terecht waarin alleen diegenen die zo rauw rouwen in hetzelfde tempo leven. De rest van de wereld raast in sneltreinvaart aan je voorbij.
In de huidige maatschappij wordt soms kort stilgestaan bij rouw. ‘Heb je nog steeds verdriet?’ vroeg iemand twee weken na het overlijden van mijn schoonvader. Drie weken na het overlijden van mijn vader adviseerde een collega mij om naar een psycholoog te gaan, 'want mijn verdriet bleef zo hangen'.
Ik herken het ongemak, mensen die niet weten wat ze moeten zeggen wanneer iemand intens verdriet ervaart. 'Ik vraag je er bewust niet naar, want ik wil je niet verdrietig maken'. Het verdriet is er toch wel. Ernaar vragen of steunende woorden uitspreken, maakt dat iemand zich gezien en gehoord voelt in zijn of haar rouw. Jezelf de tijd gunnen om te rouwen is een belangrijk onderdeel van het verwerken en accepteren van het verlies.
Ook bij andere vormen van verlies speelt rouw een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan het veranderen van een baan (zelfs als je er zelf voor kiest), wanneer een groep ophoudt te bestaan, als kinderen het huis verlaten of wanneer het contact met mensen die je liefhebt verbroken wordt of essentieel verandert.

Tijdens coachgesprekken zie ik hoe verborgen rouw zich kan uiten. Vorige week zei mijn coachee: 'Ik kan niet aarden op mijn nieuwe woonplek, ik voel me er niet thuis'. Bij doorvragen (en -voelen) kwamen we erachter dat ze niet gerouwd had om wat ze had achtergelaten. Door zichzelf toe te staan het verdriet van dit verlies te voelen, kon er ruimte ontstaan voor het nieuwe.
Een ander ervaarde tegenstrijdige gevoelens nu zij een fijne leidinggevende had: 'ik durf het nog niet te geloven’. Ik merkte op dat het heel gewoon is dat door het contrast in leiderschapsstijlen, zij nu voelt wat er al die jaren niet geweest is. Ze mag rouwen om wat ze in deze periode gemist heeft. 'Waarom zeg je dat soort dingen nou', zei ze met tranen in haar ogen.
Bij mezelf merk ik de positieve effecten van het rouwen om wat er in mijn jeugd niet of onvoldoende was. Ik rouw omdat ik mij onveilig en alleen heb gevoeld. Ik rouw wanneer ik me herbevestigd voel worden hierin. Ik sta mijn verdriet en mijn boosheid toe.
En wanneer mijn tranen gehuild zijn en mijn woede gezakt, troost ik mijn kleine zelf die hieronder verscholen zat. Ik voel de liefde voor mezelf. En langzaam kan ik dat kleine beetje liefde wat mijn ouders mij hebben kunnen bieden herkennen voor dat wat zij mij konden geven. En in die stukken voel ik mijn kracht.
Herken jij een patroon waarin je nare gevoelens uit de weg gaat?
Sta jij jezelf toe om stil te staan bij gevoelens van rouw en verlies?
Wil je hierover in gesprek? Ik ben er voor je.
Wil jij dieper ingaan op dit onderwerp?
Laat het me weten, ik ont-moet je graag!

Plan een gratis kennismaking







